torstai 25. lokakuuta 2012

Pikkusämpylät

Olen sitä mieltä, että äitini tekee maailman parhaimmat sämpylät. Siitä innostuneena olen alkanut itsekin tehdä sämpyöitä, vaikka tosiasia on se, etteivät ne vedä vertoja äitini leipomille, enkä oikeastaan edes osaa leipoa sämpylöitä... Toki itseleivotut sämpylät ovat lisä- ja säilöntäaineettomia ja maksavat vähemmän kuin kaupasta ostetut. Itseleivotuista sämpylöistä on olemassa lukemattomia eri variaatioita, kun vain vähän vaihtelee kuiva-aineiden suhteita ja laatuja tai makeuttaa tai maustaa eri tavalla. Tällä kertaa tein sämpylöitä tällaisellä ihan perusohjeella.

Taikina (noin 24 pientä sämpylää)

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 rkl sokeria
noin 7 dl vehnäjauhoja
1 dl Kuidukasta (kolmen viljan leseseos)
3 dl neljänviljanhiutaleita
1/2 dl ruokaöljyä

1. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja liota se reilusti kädenlämpoiseen veteen.
2. Lisää suola ja sokeri.
3. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja alusta tasaiseksi. Lisää ruokaöljyä alustamisen loppuvaiheessa. Jätä taikina löysäksi.
4. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
5. Jaa kohonnut taikina kahtia.
6. Pyörittele sämpylöiksi, lisää tarvittaessa hieman jauhoja.
7. Anna kohota liinalla peitettynä.
8. Paista sämpylät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti