tiistai 25. marraskuuta 2014

Omenatarhurin piirakka

Tämä amerikkalaistyyppinen omenapiirakkaversio löytyy kirjasta Kinuskikissa leipoo. Tätä tarjosin appivanhemmille ja hyvältä maistui siitäkin huolimatta, että onnistuin lähes polttamaan omenatäytteen pohjaan. Isäntä sai kattilan putsattua, hän hoitaa meillä tiskauspuolen ja minä leivontapuolen. Sain kyllä ukaasin olla polttamatta enää mitään pohjaan, tänä syksynä sitä on jostakin syystä sattunut varsin montaa kertaa... :)

Pohja

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/4 tl sokeria
150 g margariinia
1/2 dl vettä

Omenatäyte

1 kg happamia omenoita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
3 dl vettä

Lehtikoristeet

taikinaa
kanelia

Voitelu

1 muna

Omenakoristeet

marsipaania, kaakaojauhetta, elintarvevärejä

1. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon margariini ja nypi sekaisin muiden aineiden kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymän vähintään tunniksi.
2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kattilaan yhdessä muiden täyteainesten kanssa. Keitä 15-20 minuuttia keskilämmöllä, kunnes omenapalat ovat osittain soseutuneet. Lisää tarpeen mukaan vettä keittämisen aikana ja varo polttamasta pohjaan (!).
3. Voitele piirakkavuoka (24 cm).
4. Ota erikseen pieni määrä taikinaa, kauli se ohueksi levyksi ja ota muotilla pieniä lehtikuvioita. Kasta lehtien toinen puoli kaneliin.
5. Kauli runsas puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä hieman vuoan pohjaa suuremmaksi ympyräksi. Nosta taikina vuokaan ja painele reunoille.
6. Kaada omenasose vuokaan.
7. Kauli loput takinasta leivinpaperin päällä vuoan ulkohalkaisijan kokoiseksi ympyräksi ja kippaa takinalevy leivinpaperin avulla täytteen päälle. Painele reunat kiinni pohjataikinaan. 
8. Voitele taikinakansi munalla ja asettele päälle kanelilehdet.
9. Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti