tiistai 7. huhtikuuta 2015

Veturikakku

Veturikakku tai traktorikakku, en osaa päättää. Tämän kakun tein poikani ensimmäisille syntymäpäiville. Yleensä teen kaiken liian monimutkaisesti ja nyt päätin pitäytyä mahdollisimman yksinkertaisella linjalla koristelun suhteen. Tosin jäi vähän sellainen fiilis, että olikohan tuo veturi kuitenkin liian pieni kakkuun nähden. Joka tapauksessa kakku oli erittäin hyvää, ja nyt tuli kokeiltua kakun kuorruttamista myös valmiilla vaahtokarkkimassalla.

Viiden munan sokerikakkupohjan jaoin kolmeen osaan. Toisessa täytevälissä on valkosuklaa-vaniljatäyte ja toisessa kuningatartäyte. Kostutukseen käytin ehkäpä vaniljamaitoa. Täytyy sanoa, että en muista ihan tarkkaan, mutta ainakin se kuulostaa sopivalta. Vaahtokarkkikuorrute on ruokakaupasta ostettua valmista vaahtokarkkimassaa, jonka alle tein sokerikreemin pitämään kosteuden aisoissa. Koristeet tein sokerimassasta.



Barbie-kakku

Tämän kakun tein jokin aika sitten tyttäreni syntymäpäiväksi. Sen verran oikaisin, että tilasin kakkukuvan verkkokaupan kautta.

Kakun pohjana on viiden munan sokerikakkupohja, jonka leikkasin kolmeen osaan. Toisessa välissä on maitosuklaatäyte ja toisessa välissä mangotäyte. Kakun kostutukseen käytin maustettua kivennäisvettä. Pursotukset ovat Flora vispillä tehtyjä, perhoskoristeet sokerimassasta muotoiltuja. 

Kantapään kautta opin taas vaihteeksi sen, että ensin kakkukuva ja sitten reunapursotus. Nyt tein kaikki pursotukset ensin ja hiukan oli vaikeuksia laittaa kakkukuva kakun päälle. Nyt se jäi jostakin kohdista irti kakun pinnasta, mikä kostautui kakkukuvan kupruiluna. Tosin en tiedä, huomasiko sitä kukaan, mutta täytyy nyt kuitenkin mainita. Hyvää tuli jälleen kerran. Enpä olisi uskonut, että entisestä täytekakkujen välttelijästä tulikin täytekakkujen ystävä :).



perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pääsiäisruudut

Ystäväni toi minulle Leivotaan-lehden, jossa oli toinen toistaan ihanimpia ohjeita. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi tämä pääsiäisherkku, joka vie pahimman makeannälän.

Ainekset

100 g tummaa suklaata
100 g margariinia
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 d vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Koristelu

50 g valkosuklaata
50 g tummaa suklaata
15 pientä suklaamunaa

1. Sulata margariini varovasti kattilassa. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon paloitellut suklaapalat.
2. Kaada suklaataikina kulhoon ja sekoita joukkoon munat yksitellen.
3. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (33 x 20 cm) ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia.
5. Koristele jäähtynyt kakku sulatetuilla suklailla ja suklaamunilla, leikkaa ruuduiksi ja anna jähmettyä jääkaapissa.



Mämmimutakakku

Kuulun niihin ihmisiin, jotka todella tykkäävät mämmistä. Voin syödä sitä sellaisenaan maidon ja sokerin kera. Erityisen hyvää se on vaniljakastikkeen kanssa nautittuna. Leivonnassa en ole sitä aiemmin käyttänyt, joten kun Pirkka-lehdessä oli vieläpä resepti, jossa mutakakku tuunattiin mämmillä, pitihän sitä kokeilla. Kakussa todella maistuu mämmi, mikä on hyvä juttu ainakin omasta mielestäni. Sen verran tujua kakkua on, ettei sitä montaa palaa pysty syömään, ja se vaatii kermavaahtoa tms. vähän kyytipojaksi. Me söimme kakkua sitruunankuorella maustetun vaniljakastikkeen kera.

Täytyy sen verran vielä lisätä alkuperäiseen päivitykseen, että tämä kakku todella parani vanhetessaan. Kolmantena päivänä leipomisesta kakku oli suorastaan taivaallista. Tämän kakun suosittelen tekemään muutamaa päivää aikaisemmin jääkaappiin, jossa se saa maustua rauhassa.

Ainekset

150 g margariinia
150 g tummaa suklaata
4 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl mämmiä
100 g mantelijauhetta
1/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Koristeeksi 

tomusokeria
pieniä suklaamunia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta (esim. Flora Vanilla vaahtoutuva vaniljakastike)
sitruunankuorta raastettuna

1. Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoka.
2. Sulata margariini kattilassa, nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita tasaiseksi.
3. Lisää sokeri ja munat kattilaan ja vatkaa. Sekoita joukkoon mämmi.
4. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita. Kaada taikina vuokaan.
5. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä keskeltä tahmaiseksi.
6. Annan kakun tekeytyä kylmässä.
7. Koristele ja tarjoile vaniljakastikkeen kera.