perjantai 29. heinäkuuta 2016

Manteli-vadelmakakku

Tämä ihanan kesäinen kakku valmistuu nopeasti ja helposti. Vadelmien tilalla voi käyttää myös mansikoita ja kakun voi valmistaa myös gluteenittomana.

Pohja

150 g mantelimassaa
1 dl ranskankermaa
2 munaa
1/2 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja (esim. Semperin hieno jauhoseos)
1 tl leivinjauhetta

Päälle

2 dl vispikermaa
250 g kuningatarrahkaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)
vadelmia

1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (20 cm).
2. Raasta mantelimassa.
3. Sekoita joukkoon munat, ranskankerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä noin 30 minuuttia.
5. Anna jäähtyä ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
6. Vaahdota kerma ja sokerit (ja vaniljakreemijauhe).
7. Pursota kerma kakun päälle ja koristele vadelmilla.


Mansikka-raparperi -britakakku

Britakakku on olennainen osa kesääni. Olen tehnyt useita britakakkuja tänäkin kesänä. Vaihtelua saa käyttämällä erilaisia maustettuja rahkoja ja mansikat voi korvata välillä vadelmilla tai esimerkiksi mustikoilla.  Tähän kakkuun mansikoiden seuraksi pääsi raparperi, osa omasta maasta, osa isältä. Kakun voi tehdä myös gluteenittomana.  

Pohja

150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja (tai 2,5 dl Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 1/2 dl maitoa

Marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria

Raparperihilloke

400 g raparperia
2 rkl vettä
1 dl sokeria

Kermatäyte

4,5 dl vispikermaa
200 g mansikkarahkaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(2 rkl vaniljakreemijauhetta)

1 l mansikoita

1. Erottele valkuaiset keltuaisista.
2. Valmista pohja vaahdottamalla margariini ja sokeri.
3. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan.
4. Lisää vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Sekoita.
5. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi levyksi.
6. Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen joukkoon, kunnes seos on kiiltävää ja kovaa.
7. Levitä marenki pohjataikinan päälle ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin välin.
8. Valmista täyte. Mittaa raparperipalat ja vesi kattilaan ja kuumenna höyryäväksi. Sekoita joukkoon sokeri ja keitä 5-10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Jäähdytä.
9. Pilko mansikat tarvittaessa pienemmiksi.
10. Vatkaa vispikerma ja sokerit (ja vaniljakreemijauhe) vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sekoita varovasti.
11. Jaa pohjalevy kahtia ja levitä toiselle levylle raparperitäyte. Levitä tai pursota sitten puolet kermavaahdosta ja laita päälle noin puolet mansikkaviipaleista. Nosta toinen levy päälle ja pursota tai levitä päälle loput kermavaahdosta. Koristele lopuilla mansikoilla. 

 

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Monster high -kakku

Tämän kakun tein ystäväni kaksostytöille syntymäpäiväkakuksi. Monster high -kakkua oli mukava tehdä ja opin taas monta uutta juttua.
 
Kakkupohja on kuuden munan tumma sokerikakku, jossa on käytetty kaakaojauhetta. Jaoin pohjan kolmeen osaan ja kostutin kerrokset sitruunan ja limen makuisella kivennäisvedellä. Sivelin pohjien päälle lemon curdia ja tein täytteen valkosuklaasta, vispikermasta ja sitruunarahkasta. Täytteeseen upotin tuoreita mansikoita. Kuorrutin kakun ensin sokerikreemillä ja sitten sokerimassalla. Koristeet ovat sokerimassaa. 
 
Olin tyytyväinen lopputulokseen tai niin tyytyväinen kuin pystyn olemaan. Olen tässä vuosien varrella huomannut, että sitä on aika kriittinen tekeleitään kohtaan ja monen asian oppii vasta kantapään kautta. Koskaan ei tavallaan tule riittävän valmista ja hyvää, ainakaan omasta mielestäni. Pääasia kuitenkin on, että kakku miellyttää tilaajaa ja maistuu hyvältä :) .
 
 
 

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Hello Kitty -kakku

Olen aina halunnut tehdä kakun Hello Kitty -teemalla. Nyt siihen tarjoutui tilaisuus, kun vietimme sisareni epävirallisia yllätyssyntymäpäiviä. Juhlat eivät tainneet ihan loppuun asti säilyä yllätyksenä, mutta kakku oli varmasti yllätys. Sisareni on kissaihmisiä, ei mikään pikkutyttö enää, mutta kissa se Hello Kittykin on.
 
Kakkupohjaksi tein kolmen munan tumman sokerikakkupohjan kaakaojauheella. Leikkasin pohjan kolmeen osaan ja sivelin levyille lemon curdia. Täytteeksi tein valkosuklaatäytteen (valkosuklaata, vipsikermaa ja sitruunarahkaa), johon upotin mansikoita. Kakku on kostutettu sitruunan ja limen makuisella kivennäisvedellä. Kuorrutus ja koristeet ovat sokerimassaa. Sokerimassan alla on sokerikreemi. Tämän kakun tein sen kummempia suunnittelematta ja siitä tuli mielestäni hauska ja se oli hyvää.