sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kaikenlaisia joulupiparkakkuja

Tänä jouluna leivottiin koko perheen voimin piparkakkuja ja teinpä ensimmäistä kertaa elämässäni myös piparkakkutalon. Tein kaksi erilaista piparkakkutaikinaa, joista toinen kului talon rakentamiseen ja toisesta leivottiin erilaisia pipareita. Passitin isännän ostamaan vielä kaupasta kilon valmista taikinaa, jotta taikinaa varmasti riittäisi, joten meillä leivottiin sitten vähän enemmän.

Tyttäreni oli oikein taitava ja innokas leipuri ja hän tykkäsi myös piparien koristelusta. Koristeluun käytimme pikeeriä, kaupan valmiita sokerikuorrutteita, valkosuklaanappeja ja erilaisia koristerakeita.

Tässä on vähän piparisatoamme ja muutama kuva piparkakkutalon tekeleestä, joka oli siis vain nopea huitaisu. Ensi vuonna teen sitten oikein hienon talon, jos vaan aikaa ja kärsivällisyyttää riittää. Myös kuopus osallistui piparkakkutalon työstämiseen heittämällä pilttipurkin talon katon päälle. Kuvat ehdin ottaa tuota onnettomuutta ennen, mutta nyt talon katolla kasvaa piparikuusi pilttipurkin tekemän reiän kohdalla :).


  





Tähtikakku

Isän juhlista pakastimeen oli jäänyt levykakkupohjia ja koska meille oli tulossa vieraita, päätin pyöräyttää pienen täytekakun. Kakku oli monella tapaa kokeilua ja se kannatti, koska lopputulos oli oikein makoisa ja kivan näköinen.

Kokeilin täytteessä piparkakun makuista rahkaa, joka osui käteeni ruokakaupassa käydessäni. Kokeilin myös sitä, miten kakku pysyy kasassa, kun pohjat kokoaa levykakkupohjan paloista ja tulihan se taas todistettua, ettei ole väliä, vaikka pohjat joskus repeilevätkin, sillä valmiissa kakussa tätä ei millään huomaa. Pohjien kokoaminen oli siis eräänlaista palapelin tekemistä. Kakkuun tuli lopulta neljä täyteväliä.

Marsipaanikuorrutetta en ole pitkään aikaan käyttänyt ja minulla oli taas epäilyksiä sen suhteen. Tällä kertaa onnistuin kuitenkin siirtämään kaulitun marsipaanin siististi kakun päälle. Juju piilee siinä, että marsipaania ei saa kaulita liian ohueksi. Arvioisin, että se oli noin 2 mm:n paksuinen. Päätin myös uhmata kohtaloa, enkä kuorruttanut kakkua ennen marsipaanin laittoa sokerikreemillä vaan vatkasin vain kermavaahtoa ja ryhdistin sitä hiukan vaniljakreemijauheella. Marsipaani ei hikoillut, ei edes seuraavana päivänä, vaikka ehkä normaalisti kyllä käyttäisinkin sokerikreemiä etenkin, jos koristelen kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 

Pohja

levykakkupohjaa noin uunipellillinen tai esimerkiksi kääretorttupohja

Täyte

3 liivatelehteä
2 rkl vettä
2 1/2 dl Flora vispiä
200 g piparkakun makuista rahkaa (esim. Arla)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/3 tl kanelia
150 g jäisiä puolukoita

150 g omena-kanelimarmeladia

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa Flora vispi ja lisää joukkoon rahka.
3. Liota liivatteet kiehautetun veden joukkoon ja lisää kerman ja rahkan joukkoon. Lisää sokerit ja kaneli.
4. Lisää täytteen joukkoon jäiset puolukat ja sekoita tasaiseksi.
5. Kakkua täyttäessäsi kostuta ensi pohjat ja sivele pohjien päälle kerros omena-kaneli-marmeladia ja sitten täytettä.

Kakku on tehty 2,5 litran vetoiseen kulhoon ns. kumoamistekniikalla eli vuorasin kulhon tuorekelmulla, kokosin kakun ja annoin seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. Sitten kumosin kakun tarjoiluvadille, sivelin pinnalle vaahdotettua kermaa ja päällystin marsipaanilla.
 
Kostutukseen 

noin 1 1/2 - 2 dl vaniljamaitoa (maitoa, jossa noin 1 tl vaniljasokeria)

Marsipaanikuorrutteen alle

noin 2 dl Flora vispiä
1 rkl vanlijakreemijauhetta

Kuorrutus

punaista marsipaania
valkoista sokerimassaa
sokerikuorrutetta tähtien liimaamiseen


maanantai 15. joulukuuta 2014

Kuiva seeprakakku

Tiikerikakun sukulainen seeprakakku sopii hyvin joulun aikaan. Ohje löytyi Maku-lehdestä. Taikina maustetaan piparkakkumausteella. Kakku on itsessään jo kivan näköinen, mutta halusin vielä siihen ripauksen jotakin, joten koristelin sen sulatetulla valkosuklaalla ja koristerakeilla.

Taikina

4 munaa
3 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa (kädenlämpöistä)
2 1/2 dl öljyä
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta

Koristeluun

valkosuklaata
koristerakeita

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanlijasokeri.
3. Sekoita munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta, maitoa ja öljyä hitaasti vatkaten.
4. Kaada puolet taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaojauhe ja piparkakkumauste.
5. Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen kakkuvuoka.
6. Ota kaksi puolen desin mittaa: kumoa kakkuvuoan vastakkaisille reunoille mitalliset vaaleaa takinaa ja heti perään päälle mitalliset tummaa taikinaa. Kaada taikinat aina samaan kohtaan. Jatka näin, kunnes kaikki taikina on vuoassa.
7. Paista kakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Annan kakun jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.
8. Halutessasi voit koristella kakun sulatetulla valkosuklaalla ja koristerakeilla.

Kukkapikkuleivät

Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset -kirja löytyy kirjahyllystäni. Törmäsin kirjassa olevaan kukkapikkuleipäohjeeseen, ja teinkin sitten näitä pikkuleipiä isäni juhliin. Ohjeesta tulee noin 60 pikkuleipää.

Taikina

200 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl mantelijauhetta
1 muna

Koristelu

marsipaania tai sokerimassaa
(elintarvikeväriä)
sokerihelmiä
sokerikuorrutetta

1. Vaahdota pehmeä margariini ja vehnäjauhot kuohkeaksi.
2. Lisää sokeri, mantelijauhoihin sekoitettu leivinjauhe ja muna joukkoon vatkaten.
3. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota 14 mm:n tähtityllalla kukkia.
4. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.
5. Ota kaulitusta marsipaanista tai sokerimassasta kukkamuotilla kukkia ja 
aseta päälle sokerihelmi. 
 6. Liimaa esimerkiksi sokerikuorrutteella kukat pikkuleipiin.

perjantai 5. joulukuuta 2014

Puunkaatajan kakku

Isäni täytti pyöreitä vuosia ja juhli syntymäpäiviään lähes kuudenkymmenen vieraan voimin. Tarjouduin leipomaan juhliin, ja siinä vierähtikin sitten tovi jos toinenkin. Täytekakkuja tein kaksi samanlaista, sillä yksi ei olisi aivan riittänyt. Tuskanhiki nousi pintaan siinä vaiheessa, kun onnistuin säheltämään toisen kakun ylimmän kerroslevyn kanssa, mutta lopulta isäntä auttoi kakkulevyn nostamisessa. Valmiista kakusta tuota pientä kömmähdystä ei onneksi huomannut. Kakkujen tekeminen vei yllättävän kauan aikaa ja huomasin myöskin sen, että noin isotöinen pursotus ottaa kovasti voimille.

Kakkujen pohjat ovat vaaleita levykakkupohjia, kostutukseen on käytetty puolukkamehua ja täytteenä kakuissa on kinuskivaahto, johon olen upottanut isän poimimia puolukoita. Isä on erittäin kova marjastaja, joten tuo puolukka oli oikeastaan itsestäänselvä valinta. Pursotukset ovat Flora vispillä tehtyjä ja kakkujen päällä on kinuskikuorrutus. Koristeet ovat marsipaanista ja sokerimassasta muotoiltuja. Vinkkejä ja ideoita koristeisiin löytyi internetin ihmeellisestä maailmasta hyvin paljon. Koristeluteema oli helppo keksiä, sillä marjastamisen lisäksi isä viihtyy luonnossa ja harrastaa puiden kaatamista, jos nyt niin voi sanoa. Minulla oli kovasti ideoita koristeisiin, mutta lopulta totesin, että yksinkertainen on kaunista. Kakku oli mielestäni erittäin hyvää, ja puolukat tasapainottivat hyvin kinuskin makeutta.