sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Tähtikakku

Isän juhlista pakastimeen oli jäänyt levykakkupohjia ja koska meille oli tulossa vieraita, päätin pyöräyttää pienen täytekakun. Kakku oli monella tapaa kokeilua ja se kannatti, koska lopputulos oli oikein makoisa ja kivan näköinen.

Kokeilin täytteessä piparkakun makuista rahkaa, joka osui käteeni ruokakaupassa käydessäni. Kokeilin myös sitä, miten kakku pysyy kasassa, kun pohjat kokoaa levykakkupohjan paloista ja tulihan se taas todistettua, ettei ole väliä, vaikka pohjat joskus repeilevätkin, sillä valmiissa kakussa tätä ei millään huomaa. Pohjien kokoaminen oli siis eräänlaista palapelin tekemistä. Kakkuun tuli lopulta neljä täyteväliä.

Marsipaanikuorrutetta en ole pitkään aikaan käyttänyt ja minulla oli taas epäilyksiä sen suhteen. Tällä kertaa onnistuin kuitenkin siirtämään kaulitun marsipaanin siististi kakun päälle. Juju piilee siinä, että marsipaania ei saa kaulita liian ohueksi. Arvioisin, että se oli noin 2 mm:n paksuinen. Päätin myös uhmata kohtaloa, enkä kuorruttanut kakkua ennen marsipaanin laittoa sokerikreemillä vaan vatkasin vain kermavaahtoa ja ryhdistin sitä hiukan vaniljakreemijauheella. Marsipaani ei hikoillut, ei edes seuraavana päivänä, vaikka ehkä normaalisti kyllä käyttäisinkin sokerikreemiä etenkin, jos koristelen kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 

Pohja

levykakkupohjaa noin uunipellillinen tai esimerkiksi kääretorttupohja

Täyte

3 liivatelehteä
2 rkl vettä
2 1/2 dl Flora vispiä
200 g piparkakun makuista rahkaa (esim. Arla)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/3 tl kanelia
150 g jäisiä puolukoita

150 g omena-kanelimarmeladia

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa Flora vispi ja lisää joukkoon rahka.
3. Liota liivatteet kiehautetun veden joukkoon ja lisää kerman ja rahkan joukkoon. Lisää sokerit ja kaneli.
4. Lisää täytteen joukkoon jäiset puolukat ja sekoita tasaiseksi.
5. Kakkua täyttäessäsi kostuta ensi pohjat ja sivele pohjien päälle kerros omena-kaneli-marmeladia ja sitten täytettä.

Kakku on tehty 2,5 litran vetoiseen kulhoon ns. kumoamistekniikalla eli vuorasin kulhon tuorekelmulla, kokosin kakun ja annoin seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. Sitten kumosin kakun tarjoiluvadille, sivelin pinnalle vaahdotettua kermaa ja päällystin marsipaanilla.
 
Kostutukseen 

noin 1 1/2 - 2 dl vaniljamaitoa (maitoa, jossa noin 1 tl vaniljasokeria)

Marsipaanikuorrutteen alle

noin 2 dl Flora vispiä
1 rkl vanlijakreemijauhetta

Kuorrutus

punaista marsipaania
valkoista sokerimassaa
sokerikuorrutetta tähtien liimaamiseen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti