lauantai 22. joulukuuta 2012

Joulupiparkakut

Kapinoin kaupan valmistaikinoita vastaan ja teen joka joulu piparkakkutaikinan itse. Olen jo monena vuonna käyttänyt reseptiä, jossa taikina maustetaan vain kardemummalla. Tänä vuonna en sitten muistanutkaan ostaa kaupasta kardemummaa ja jouduin vähän muuttamaan reseptiä mausteiden osalta. Piparkakut ovat sen verran hyvin tehneet kauppansa nytkin, että taidan jatkossakin unohtaa kardemumman ostamisen. Tästä taikinamäärästä riittää leivottavaa lapsillekin ja laskeskelin, että taikinan syöjistä riippuen tästä valmistuu noin 100 piparkakkua.

Taikina 

4 1/2 dl sokeria
3 munaa
400 g margariinia
1 1/4 dl siirappia
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
2 rkl piparkakkumaustetta
3 tl soodaa
3 dl perunajauhoja
9 dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää sulatettu, jäähdytetty rasva ja siirappi.
3. Lisää lopuksi muut ainekset vehnäjauhoihin sekoitettuna.
4. Anna taikinan levätä viileässä seuraavaan päivään.
5. Kauli jauhotetulla alustalla taikinasta ohut levy ja ota levystä piparkakkuja muotilla.
6. Paista piparkakkuja 200 asteessa noin 8 minuuttia.
7. Koristele halutessasi jäähtyneet piparkakut esimerkiksi pikeerillä ja koristerakeilla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti