tiistai 15. toukokuuta 2012

Nannan helpot Macaron-leivokset

Ihastuin macaron-leivoksissa alunperin niiden suloiseen ulkonäköön. Kun kuulin niiden olevan myöskin herkullisen makuisia, päätin tarttua haasteeseen ja kokeilla niiden tekemistä. Selatessani reseptiohjeita törmäsin monissa leivontablogeissa samaan ongelmaan: moni koki macaron-leivosten teon hyvin työlääksi ja hankalaksi. Lisäksi reseptejä, ohjeita ja vinkkejä tuntui olevan toivottoman paljon ja jokaisella leipurilla oli omanlaiset käsityksensä macaroneista. Minä tein macaron-kokeiluni seuraavilla ohjeilla.
 
Taikina 
 
3 munan valkuaista
4 dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta
pastaväriä 
 
Täytevaihtoehtoja
 
* lemon curd -tahnaa
* purkki sitruunarahkaa ja 1/2 dl tomusokeria
* 100 g maitosuklaata ja 100 g vaniljatuorejuustoa

1. Erottele valkuaiset noin vuorokautta ennen leipomista. Säilytä valkuaisia jääkaapissa, mutta nosta huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista (säilyvät useita tunteja huoneenlämmössä).
2. Sihtaa mantelijauhot kerran, samoin tomusokeri.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi, napakaksi vaahdoksi.
4. Lisää elintarvikeväri ja sitten tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten.
5. Sekoitaan taikinaan esim. nuolijalla mantelijauhe pienissä erissä. Älä enää vatkaa. 
6. Sekoita paksuksi, pursotettavaksi taikinaksi. Taikina on valmista, kun siihen vedetty viilto alkaa tasoittua saman tien. Taikinan sopivaa koostumusta voi testata myös siten, että nostaa pienen nokareen taikinaa lautaselle, jolloin se tasoittuu nopeasti tasaiseksi, eikä nokareeseen jää huippuja.
7. Pursota taikinasta kahden euron kokoisia nokareita leivinpaperille, uunipellille. Taikinasta tulee noin 40-60 nokaretta.
8. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja annan seistä huoneenlämmössä 30-60 minuuttia.
9. Paista uunin alatasolla 125 asteessa noin 15 minuuttia.
10. Irrota leivokset ja täytä ne haluamallasi täytteellä. Valmiit macaronit säilyvät muutamia päiviä jääkaapissa, pakastimessa muutaman viikon. Voit pakastaa myös pelkät kuoret ja täyttää esimerkiksi tarjoilua edeltävänä päivänä.
 
 
 
 

 
 
Macaronsit voi koristella esimerkiksi sokerimassakoristeilla.

Näin vasta-alkajan tekeleiksi nuo onnistuivat mielestäni ihan mukavasti. Ne eivät ole varmastikaan tehty kaikkien macaron-oppien mukaan, mutta maistuivat kuitenkin oikein herkkullisille ja antoivat Nannalle itseluottamusta kokeilla leipomista uudestaankin.

Muoks! Kokeilin samaa ohjetta pari vuotta myöhemmin ja totesin, että tämä ohje on kyllä hyvä ja helppo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti