tiistai 27. syyskuuta 2016

Kaura-puolukkakeksit

Näitä keksejä leivoin tyttäreni kanssa koulun sadonkorjuujuhlaan. Isä keräsi tänäkin syksynä puolukoita, joten niille tuli heti käyttöä. Reseptin olen löytänyt jostakin netin syövereistä. Ohjeesta tulee noin 15-25 keksiä riippuen, miten isoja keksejä tekee.

Ainekset
 
100 g pehmeää margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl kardemummaa
1/2 tl leivinjauhetta
noin 1 1/2 dl puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
 
1. Vatkaa pehmeä margariini sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna joukkoon ja vatkaa.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita. 
3. Kääntele lopuksi joukkoon puolukat.
4. Ota taikinasta noin ruokalusikallisen kokoisia nokareita. Laita ne leivinpaperille ja litistä hieman. Jätä leviämisvara.
5. Paista 200 asteessa noin 10-13 minuuttia, kunnes keksit ovat reunoilta kullanruskeita.
6. Ota keksit uunista ja anna jäähtyä ritilän päällä, jos haluat kekseihin rapeat reunat.
 

Nannan mustikkainen valkosuklaajuustokakku

Uunissa paistettu juustokakku on syntisen hyvää ja kuuluu ehdottomiin suosikkeihini. Tähän kakkuun sain vaikutteita vähän sieltä ja täältä. Pakastin on mustikoita täynnä, joten niitä päätyi nyt tähän kakkuun. Valitettavasti en itse päässyt kakkua maistamaan, mutta syöjät kehuivat sitä taivaalliseksi. Kunhan herkkudieettini päättyy, saatan päätyä pyöräyttämään tämän kakun ihan kotikahvipöytäänkin.

Pohja

200 g voileipäkeksejä
150 margariinia
2 rkl ruokosokeria

Täyte

500 g Philadelphia-tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
1 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa
1 dl perunajauhoja
4 munaa
120 g valkosuklaata
2,5 dl mustikoita

1. Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla.
2. Murskaa voileipäkeksit tehosekoittimessa ja lisää joukkoon sulatettu margariini ja sokeri.
3. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.
4. Valmista täyte. Pehmitä tuorejuusto kevyesti vatkaamalla.
5. Sekoita joukkoon ranskankerma, sitruunamehu ja ruokosokeri sekä vaniljatangon siemenet.
6. Yhdistä kuohukerma ja perunajauhot ja vatkaa hieman. Lisää vatkaten muiden täyteainesten joukkoon.
7. Lisää munat yksitellen. Vältä liiallista vatkaamista, sillä täytteeseen sekoittunut ilma aiheuttaa kakkuun herkästi halkeamia paiston aikana.
8. Lisää lopuksi sulatettu valkosuklaa ohuena nauhana ja sekoita koko ajan. 
9. Kaada noin puolet täytteestä vuokaan ja ripottele päälle reilu puolet mustikoista. Pakastemustikoita voi ensin sulattaa hieman ja kaataa ylimääräisen nesteen pois.
10. Lisää päälle loput täytteestä.
11. Upota kakkuun mustikoita. Halutessasi voit myös soseuttaa mustikat ja koristella kakun pinnan.
12. Paista 175 asteessa noin tunti. Vuoan alle voi laittaa esimerkiksi uunipellin suojaksi, sillä vuoan raoista tihkuu rasvaa paistamisen aikana. Peitä kakun pinta foliolla tai leivinpaperilla, kun se on saanut väriä.
13. Anna kakun jäähtyä seuraavaan päivään jääkaapissa. Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.


Kätyrit-kakku

Tämä kakku meni 5-vuotiaan pojan syntymäpäiville. Toiveena oli Kätyrit-aiheinen kakku. Kakun väliin toivottiin mm. mascarponea, vadelmaa ja Daimia.

Kakkupohja on kuuden munan sokerikakkupohja, jonka jaoin kolmeen osan. Kostutin pohjat vaniljamaidolla. Täytteeseen laitoin kuohukermaa, mascarponejuustoa ja sokeria sekä rouhittua Daim-patukkaa. Levitin täytteen päälle vielä vadelmia. Käytin tällä kertaa pakastevadelmia, mutta myös tuoreet marjat sopivat mainiosti. Päällinen on sokerimassaa. Kuvan alle levitin sokerikreemiä.

Tein päälliosan jo viikkoa aikaisemmin ja täytin kakun tarjoilua edeltävänä päivänä sekä laitoin kuvan kakun päälle. Tällöin sokerimassakuvalla oli aikaa pehmentyä. Kakun pursotukset ovat Flora vispiä.
 
 

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Manteli-vadelmakakku

Tämä ihanan kesäinen kakku valmistuu nopeasti ja helposti. Vadelmien tilalla voi käyttää myös mansikoita ja kakun voi valmistaa myös gluteenittomana.

Pohja

150 g mantelimassaa
1 dl ranskankermaa
2 munaa
1/2 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja (esim. Semperin hieno jauhoseos)
1 tl leivinjauhetta

Päälle

2 dl vispikermaa
250 g kuningatarrahkaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)
vadelmia

1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (20 cm).
2. Raasta mantelimassa.
3. Sekoita joukkoon munat, ranskankerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä noin 30 minuuttia.
5. Anna jäähtyä ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
6. Vaahdota kerma ja sokerit (ja vaniljakreemijauhe).
7. Pursota kerma kakun päälle ja koristele vadelmilla.


Mansikka-raparperi -britakakku

Britakakku on olennainen osa kesääni. Olen tehnyt useita britakakkuja tänäkin kesänä. Vaihtelua saa käyttämällä erilaisia maustettuja rahkoja ja mansikat voi korvata välillä vadelmilla tai esimerkiksi mustikoilla.  Tähän kakkuun mansikoiden seuraksi pääsi raparperi, osa omasta maasta, osa isältä. Kakun voi tehdä myös gluteenittomana.  

Pohja

150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja (tai 2,5 dl Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 1/2 dl maitoa

Marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria

Raparperihilloke

400 g raparperia
2 rkl vettä
1 dl sokeria

Kermatäyte

4,5 dl vispikermaa
200 g mansikkarahkaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(2 rkl vaniljakreemijauhetta)

1 l mansikoita

1. Erottele valkuaiset keltuaisista.
2. Valmista pohja vaahdottamalla margariini ja sokeri.
3. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan.
4. Lisää vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Sekoita.
5. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi levyksi.
6. Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen joukkoon, kunnes seos on kiiltävää ja kovaa.
7. Levitä marenki pohjataikinan päälle ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin välin.
8. Valmista täyte. Mittaa raparperipalat ja vesi kattilaan ja kuumenna höyryäväksi. Sekoita joukkoon sokeri ja keitä 5-10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Jäähdytä.
9. Pilko mansikat tarvittaessa pienemmiksi.
10. Vatkaa vispikerma ja sokerit (ja vaniljakreemijauhe) vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sekoita varovasti.
11. Jaa pohjalevy kahtia ja levitä toiselle levylle raparperitäyte. Levitä tai pursota sitten puolet kermavaahdosta ja laita päälle noin puolet mansikkaviipaleista. Nosta toinen levy päälle ja pursota tai levitä päälle loput kermavaahdosta. Koristele lopuilla mansikoilla. 

 

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Monster high -kakku

Tämän kakun tein ystäväni kaksostytöille syntymäpäiväkakuksi. Monster high -kakkua oli mukava tehdä ja opin taas monta uutta juttua.
 
Kakkupohja on kuuden munan tumma sokerikakku, jossa on käytetty kaakaojauhetta. Jaoin pohjan kolmeen osaan ja kostutin kerrokset sitruunan ja limen makuisella kivennäisvedellä. Sivelin pohjien päälle lemon curdia ja tein täytteen valkosuklaasta, vispikermasta ja sitruunarahkasta. Täytteeseen upotin tuoreita mansikoita. Kuorrutin kakun ensin sokerikreemillä ja sitten sokerimassalla. Koristeet ovat sokerimassaa. 
 
Olin tyytyväinen lopputulokseen tai niin tyytyväinen kuin pystyn olemaan. Olen tässä vuosien varrella huomannut, että sitä on aika kriittinen tekeleitään kohtaan ja monen asian oppii vasta kantapään kautta. Koskaan ei tavallaan tule riittävän valmista ja hyvää, ainakaan omasta mielestäni. Pääasia kuitenkin on, että kakku miellyttää tilaajaa ja maistuu hyvältä :) .
 
 
 

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Hello Kitty -kakku

Olen aina halunnut tehdä kakun Hello Kitty -teemalla. Nyt siihen tarjoutui tilaisuus, kun vietimme sisareni epävirallisia yllätyssyntymäpäiviä. Juhlat eivät tainneet ihan loppuun asti säilyä yllätyksenä, mutta kakku oli varmasti yllätys. Sisareni on kissaihmisiä, ei mikään pikkutyttö enää, mutta kissa se Hello Kittykin on.
 
Kakkupohjaksi tein kolmen munan tumman sokerikakkupohjan kaakaojauheella. Leikkasin pohjan kolmeen osaan ja sivelin levyille lemon curdia. Täytteeksi tein valkosuklaatäytteen (valkosuklaata, vipsikermaa ja sitruunarahkaa), johon upotin mansikoita. Kakku on kostutettu sitruunan ja limen makuisella kivennäisvedellä. Kuorrutus ja koristeet ovat sokerimassaa. Sokerimassan alla on sokerikreemi. Tämän kakun tein sen kummempia suunnittelematta ja siitä tuli mielestäni hauska ja se oli hyvää. 
 
 

torstai 12. toukokuuta 2016

Kinuskikakku mansikkatäytteellä

Äitienpäivänä on usein tapana, että lapset ja isä leipovat kakkua, mutta koska tykkään leipomisesta, minua hemmoteltiin muilla tavoilla ja sain itse leipoa kakun ;) .
 
Kakun pohjana on tavallinen viiden munan sokerikakkupohja, jonka jaoin kolmeen osaan. Kakun kostuttamiseen käytin vaniljamaitoa. Kakkupohjille levitin lemon curdia ja mansikkatäytettä (pakastemansikoita, Flora vispiä, sitruunatuorejuustoa, sokeria ja vaniljakreemijauhetta). Kakku on kuorrutettu kinuskilla ja reunoilla ja pursotuksissa on käytetty Flora vispiä. Suklaareunuksen tein maitosuklaasta ja koristeet ovat sokerimassakoristeita, jota jäivät yli tämän kevään muista kakuista.

 
 

tiistai 3. toukokuuta 2016

Valkoinen kakku valkosuklaan ja vadelmien kera

Omissa syntymäpäivissä on sekin hyvä puoli, että voi tehdä itselleen kakun niin sanotusti rennolla otteella, eikä tarvitse miettiä, että onnistuuko se vai ei. Tänä vuonna testasin taas muutamaa itselleni uudempaa juttua. 
 
Tein kolmen munan sokerikakkupohjan, jonka jaoin kolmeen osaan. Kostutin kakkupohjat vadelmamehulla ja täytin kakun valkosuklaatäytteellä (vispikermaa, vaniljatuorejuustoa ja valkosuklaata), johon upotin pakastevadelmia. Jätin sen verran täytettä, että sain levitettyä sitä koko kakun ulkopintaan. Kuorrutin kakun vaahtokarkkimassalla ja koristelin sokerimassakoristeilla. Ensimmäistä kertaa käytin koristelussa myös suklaata niin, että spritsasin suklaata kuorrutteen pintaan. Sopivalla tyllalla se kävikin varsin kätevästi ja totesin, että tässä kakussa vähemmän on enemmän eli jätin koristelun varsin yksinkertaiseksi. Kakun kuorrutus onnistui aika mukavasti. Massa pitää vain jättää riittävän paksuksi ja käyttää sitä paljon, niin on sitten kuorrutusvaiheessa helpompaa työskennellä.
 
Mielestäni lopputulos oli tyylikäs ja voisin jopa ajatella, että tämän tyyppinen kakku olisi mainio esimerkiksi hääkakkuna. Kakku oli erittäin hyvää, ehkä yksi parhaimpia makuyhdistelmiä ainakin minun suuhuni.




maanantai 2. toukokuuta 2016

Kinuskinen täytekakku

Minua pyydettiin tekemään kakku ystäväni vanhempien 60-vuotispäiville. Juhlia vietettiin perhepiirissä, joten pienempi kakku riitti tilaisuuteen. Toiveena oli kinuskinen kakku, jossa olisi koristelussa helmiä. Kinuski on sinänsä erittäin makeaa, ja nyt kinuskia haluttiin kuorrutteen lisäksi myös täytteeseen. Koska ruoka-ainerajoitteista johtuen en voinut käyttää esimerkiksi marjoja tms. makeutta tasapainottamaan, oli kakku melko makea, mutta kuulemma hyvää. Ja toisaalta riittikin hyvin, koska sitä ei voinut syödä montaa palaa.
 
Kakku on perinteinen neljän munan sokerikakkupohja. Kostutukseen käytin vaniljamaitoa. Molemmissa täyteväleissä on kinuskitäyte (kuohukermaa, fariinisokeria, vispikermaa ja vaniljakreemijauhetta). Kuorrutus on kinuskia, ja reunoilla on ohut kerros vispikermaa. Koristelin reunat maitosuklaalla, ja ruusut ovat sokerimassaa. Tein ensimmäistä kertaa elämässäni sokerimassaruusuja tällä metodilla. Minulla ei ollut muotteja, mutta turha niitä olisikaan ollut ostaa. Ensimmäiset ruusut menivät harjoitteluksi, mutta sitten alkoi syntyä ainakin omasta mielestäni jo ihan kelvollisia ruusuja. Harjoitus tekee mestarin :) . Toki vielä riittää hiomista, mutta lopputulos oli mielestäni kaunis, ja sain jopa niitä helmiä upotettua koristeluun.
 




Keväinen hevoskakku mango- ja maitosuklaatäytteillä

Enpä ole aiemmin tehnyt kakkua hevosen syntymäpäiville, mutta nyt sain siihen tilaisuuden. Kuvan heppa oli saavuttanut kunnioitettavan 25 vuoden iän, ja tämä kakku meni hänen kunniakseen järjestettyihin juhliin. Sitä en tiedä, saiko heppa maistaa kakkua ;) . Tästä kakusta riittää syöjien ruokahalusta riippuen noin 30-35 hengelle.

Tein kakun gluteenittomana ja laktoosittomana suklaata lukuun ottamatta. Kakkupohjien jauhoina käytin perunajauhoja, ja tein pohjat Kinuskikissan levykakkupohjaohjeita soveltaen. Kakussa on kaksi täyteväliä. Alin täyte on maitosuklaanmakuinen täyte, johon tuli vispikermaa, mangotuorejuustoa, maitosuklaata ja vaniljakreemijauhetta. Ylempään täyteväliin tein mangotäytteen, johon tuli mangososetta, mangotuorejuustoa, vispikermaa, sokeria, vaniljakreemijauhetta ja liivatteita. Jouduin kakun täyttämisvaiheessa lisäämään vaniljakreemijauhetta, koska ilman sitä täyte olisi ollut liian löysää levitettäväksi kakun päälle. Kostutin kakun hedelmäisellä mangon ja appelsiinin makuisella mehulla.

Kakun tilaajat antoivat minulle varsin vapaat kädet kakun suhteen. Värimaailman valinta oli suhteellisen helppoa, sillä juhlien kattauksessa käytettiin vihreää ja keltaista. Myös hepan laitumella on keltaisia kukkia, ja soveltuvat nuo värit hyvin kevääseenkin. Täytevaihtoehdoista maitosuklaa ja mango kuulostivat hyvältä vaihtoehdolta, ja mangosta sai kivan raikkaan keväisen täytteen maitosuklaatäytteen kaveriksi.

Kuorrutin kakun mangokermalla, jossa oli mm. mangorahkaa ja vispikermaa. Reunoille tein koristeen valkosuklaasta, jonka värjäsin vihreällä pastavärillä. Heppakuva on sokeripaperia, ja se on tilattu leivontatarvikeliikkeestä. Koska sokeripaperi ei kestä kosteutta, eikä sitä voi suoraan laittaa kerman päälle, tein sen alle sokerikreemin, jota levitin kakun päälle ja kuvan alle. Kuva säilyi hyvänä vielä seuraavaankin päivään. Kakkukoristeet tein sokerimassasta, jonka värjäsin pastaväreillä.

 
 

torstai 31. maaliskuuta 2016

Keväiset appelsiini-mangokakut

Äitini pyysi minua tekemään pari täytekakkua syntymäpäiviään varten. Koska syntymäpäiviä vietetään keväällä ja lähellä pääsiäistä, kakkuihin valikoitui keväiset sävyt ja koristelu sai vaikutteita pääsiäisestä.
 
Pienempi kakku on kolmen munan sokerikakku, jossa on toisessa välissä mangotäyte ja toisessa maitosuklaatäyte. Isompi kakku on viiden munan sokerikakku, jossa toisessa välissä on täytteenä appelsiinitäyte ja toisessa maitosuklaatäyte. Kakut on kostutettu vaniljamaidolla. Kuorrutin kakut appelsiinikermalla, johon löytyi resepti Kinuskikissan blogista. Kyseistä kermaa voi myös pursottaa, mutta tällä kertaa levitin vain ohuen kerroksen kermaa kakkujen pintaan. Koristeiksi laitoin vihreäksi värjättyä valkosuklaata sekä pieniä suklaamunia.
 
En päässyt näitä kakkuja maistamaan, mutta palaute oli hyvää ja kakut kuulemma tekivät hyvin kauppansa. Olin erityisen tyytyväinen kakkujen ulkonäköön, vaikka nuo kuvat nyt eivät ehkä parhaimmasta päästä olekaan. Koristelu oli mielestäni yksinkertainen toteuttaa ja ihanan keväinen. 
 
 

Tosi suklainen pääsiäiskakku

Suklaa kuuluu pääsiäiseen, vaikka joku yli-innokas fitnessbloggari jossakin opasti, ettei pyhät tarkoita sitä, että kuuluu syödä suklaata. Suklaata siis nimenomaan kuuluu syödä pääsiäisenä ja toki joskus muulloinkin ;) . Tämä kakku oli suklainen ja tyydytti ehkä hetkeksi suklaanhimon.
 
Tein kakkupohjaksi tummaa suklaata sisältävän pohjan, jonka jaoin kolmeen osaan ja kostutin vaniljamaidolla. Kakun väleihin laitoin aprikoosihilloa ja maitosuklaatäytteen. Kakku on kuorrutettu tummalla suklaalla ja koristeltu pienillä suklaamunilla.


torstai 3. maaliskuuta 2016

Kinuskikakku kinuski-puolukkatäytteellä

Vietimme lasten syntymäpäpäivärääppiäisiä ja pitihän sen kunniaksi kakkua tarjota. Sain samalla testata kinuskin tekoa ja kinuskista täytettä sekä harjoitella kermapursotuksia. Tällaiset "harjoituskakut" ovat siinä mielessä kivoja tehdä, että ei ole niin suuria paineita kuin leipoessa virallisiin juhliin tai tuttaville. 
 
Täytteenä on kuuden munan sokerikakkupohja, joka on jaettu kolmeen osaan. Kostutukseen käytin vaniljamaitoa. Kinuskitäytteessä on vispikermaa, maustamatonta tuorejuustoa ja liivatelehtiä sekä puolukoita. Kakku oli varsin makea ja tymäkkä kinuskikuorrutuksineen, -täytteineen ja kermapursotuksineen. Tämän tyyppinen kakku saa raikkautta marjoista. Myös toisen täytevälin voisi tehdä muusta kuin kinuskista, mutta makunsa kullakin.
 
Kakku oli nopealla aikataululla tehty, mutta onnistui mielestäni aika mukavasti. Kinuskikuorrutetta olisin voinut keitellä vielä aavistuksen pidempään ja pienempikin määrä kinuskia olisi riittänyt tai osan kuorrutteesta olisi voinut laittaa vaikkapa kakun väliin varsinaisen täytteen alle. Tosin siinä tapauksessa kakku olisi ollut vieläkin makeampi.

 

tiistai 23. helmikuuta 2016

Juustoisia suolapaloja

Pikkunälkään, arkeen ja juhlaan sopivia helppoja ja nopeita suolapaloja on tarjoiltu meillä monessa juhlassa. Nämäkin ovat helposti muunneltavissa ja sopivat niin lasten kuin aikuisten suuhunkin.
 
Coctailpaloja: juustoa (esim. Kappeli, Ritari, Gouda jne.), nakkeja, tummia viinirypäleitä.


Suolakeksejä tms., valkohomejuustoa (esim. Brie), tummia viinirypäleitä.
 
Pieniä ruisleipiä, mozzarellajuustoa, tomaattia, oliiviöljyä, mustapippuria, oreganoa tai basilikaa.
 

Rieskarullat kalkkunatäytteellä

Nopea ja kätevä pikkusuolainen valmistuu helposti ja sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Olen tehnyt rullia monenlaisilla täytteillä. Tässä tulee yksi täyte, joka on helposti muunneltavissa.

Ainekset

rieskalevyjä
ruohosipulituorejuustoa
suippopaprikaa
kalkkunaleikkeitä
maitoa

Kostuta rieskalevy maidolla, käytä kostutukseen pullasutia. Levitä päälle tuorejuustoa, pieniksi silputtuja paprikan palasia ja leikkeitä. Kääri rullalle ja leikkaa paloiksi.

maanantai 15. helmikuuta 2016

Suklaahuntukakku

Tähänkin kakkuun löytyi ohje äitini reseptilaatikosta. En yleensä perusta kuivakakuista, mutta tämä oli kyllä erittäin hyvää. Myönnän miettineeni, onko äiti todella itse tätä tehnyt, kun sitä ensimmäisen kerran maistoin... Kakku kuorrutetaan kerman ja kaakaojauheen seoksella, mikä saa kakun näyttämään tummalta. Yllätys on, kun kakkua leikatessa huomaakin kakun olevan vaalea kuivakakku.

Ainekset

250 g margariinia
250 g sokeria
5 munaa
250 g vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunan mehua

Kuorrutus

1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
1 dl vispikermaa

1. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (noin 2 l) ja nosta se jääkaappiin odottamaan.
2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi.
3. Lisää munat yksitellen vatkaten.
4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
5. Lisää lopuksi sitruunan raastettu kuori ja mehu ja sekoita tasaiseksi.
6. Lusikoi taikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa noin 45-55 minuuttia.
7. Sekoita kuorrutetta varten sokeri ja kaakaojauheet ja lisää kerma. Sekoita, kunnes sokeri sulaa. Voit tarvittaessa lämmittää seosta hieman.
8. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja taputtelee kaakaoseos kakun kuumaan pintaan pullasudilla.
9. Annan kakun jäähtyä ja kuivua pinnasta.
10.Kääri kakku folioon ja säilytä kylmässä. Kakun voi myös pakastaa.

lauantai 6. helmikuuta 2016

Lohipiirakka tai kinkkupiirakka

Äitini oli saanut hyvää kinkkupiirakkaa ystävänsä luona ja oli pyytänyt reseptin ystävältään. Kun maistoin samaisella ohjeella tehtyä kinkkupiirakkaa, oli se suorastaan taivaallista. Vaihdoin kinkun tilalle lohen ja tein joitakin pieniä muutoksia reseptiin. Piirakka oli hyvää ja luulenpa, että tästä tulee yksi suolaisten piirakoiden suosikkiohjeistani.

Pohja

100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
2 dl perunamuusia (käytin valmista perunamuusijauheesta valmistettua muusia)
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus valkopippuria

Täyte

pieni sipuli
200 g kylmäsavulohisiivuja
1 ruukku tilliä
2 munaa
2 1/2 dl ruokakermaa
175 g emmentaljuustoraastetta
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl valkopippuria

1. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja nypi pehmeän margariinin kanssa sekaisin.
2. Lisää perunamuusi ja sekoita.
3. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (24 cm) pohjalle ja reunoille.
4. Kuullota hienonnettua sipulia hetki.
5. Paloittele lohi ja silppua tilli.
6. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada täyte pohjan päälle.
7. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Huom.!

Samalla ohjeella voi tehdä myös kinkkupiirakan. Ohessa täyteohje.

Täyte

250 g kinkkukuutioita
2 munaa
2 1/2 dl ruokakermaa
175 g emmentaljuustoraastetta
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

Kinkkuversio

Runebergin tortut

Runebergin torttuja leivon lähes joka vuosi, resepti vain vaihtuu. Tässä reseptissä on uutta ja vanhaa ja vähän sieltä ja täältä lainattua, ei sinistä kuitenkaan ;). Hyviä tuli, jälleen kerran.

Ainekset

100 g piparkakkuja
2 1/2 dl mantelijauhetta
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 munaa
2 dl kuohukermaa

Kostutus

2 dl vettä
2 rkl sokeria
rommiaromia maun mukaan

Koristelu

vadelmahilloa
valkoista sokerikuorrutetta
(sokerimassakoristeita)

1. Hienonna piparkakut tehosekoittimessa.
2. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.
3. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi ja lisää yksitellen munat vatkaten.
4. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.
5. Lusikoi taikina muffinssivuokiin (noin 16 kpl). Paina lusikalla muffinssien keskelle kolo ja täytä vadelmahillolla.
5. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
6. Valmista kostutus kuumentamalla vettä ja sokeria, kunnes sokeri on liuennut veteen. Mausta rommiaromilla.
7. Kostuta tortut joko upottamalla kokonaan kostutusliemeen tai lusikoi kostuketta torttujen päälle.
8. Laita torttujen päälle vadelmahilloa ja pursota sokerikuorrutteella reunus ympärille. Koristele halutessasi sokerimassakoristeilla.

 

maanantai 1. helmikuuta 2016

Olaf-kakku

Lasteni syntymäpäivien välissä on vain muutama hassu päivä, joten vietimme molempia syntymäpäiviä yhtä aikaa. Frozen-teeman hengessä kuopus sai Olaf-kakun.

Kakun vaikein osuus oli Olaf-hahmon muotoilu, johon sain uppoamaan muutaman tunnin aikaa. Muovailu ei ole vahvin puoleni, mutta ehkä harjoitus tekee mestarin, joskus. Lopputulokseen olin kuitenkin tyytyväinen. Koriste ei varsinaisesti ollut syötävä, sillä saadakseni sen pysymään kasassa jouduin käyttämään coctailtikkuja ja spagettia.

Kakkupohjana on perinteinen viiden munan sokerikakkupohja, jonka leikkasin kolmeen osaan. Kostutukseen käytin vaniljamaitoa. Sivelin kakkupohjien päälle lemon curdia ja tein täytteen valkosuklaasta, johon upotin mustikoita. Valkosuklaatäyte sisältää vispikermaa, vaniljatuorejuustoa, valkosuklaata sekä hieman vaniljakreemijauhetta täytteen tukevoittamiseksi. Jauhe ei ole ehkä välttämätön, mutta en halunnut ottaa riskejä siinä, että täyte alkaa valua. Kakun päälle levitin sokerikreemiä ja kuorrutin kakun sokerimassalla / vaahtokarkkimassalla. Koristeet ovat sokerimassaa ja Marianne-rakeita. Sinistä pastaväriä käytin massojen värjäykseen.
 
Päivänsankari katseli ihmeissään Olafia ja jopa söi kakkua. Kakku oli hyvää ja mustikat ja valkosuklaa ovat kyllä hyvä yhdistelmä. Tätäkin kakku oli mukava tehdä.



Elsa-kakku

Esikoiseni täytti seitsemän vuotta ja tämän merkkipaalun saavuttamiseksi vietimme Frozen-synttäreitä, kuinkas muutenkaan :) ! Sankari sai itse valita juhliensa teeman. Meillä asustaa Frozen-fani, joten oli varsin ilmeistä, millaiset juhlat päivänsankari haluaa. Vietimme samaan aikaan myös kuopuksemme syntymäpäiviä ja Frozen-teema tuntui sopivan molemmille lapsille. Frozen-satu sijoittuu talveen, joten tammikuiset synttärit Frozen-teemoineen kuulostivat minustakin varsin mukavilta.
 
Kakun pohjana on viiden munan sokerikakkupohja, jonka leikkasin kolmeen osaan. Kostutin kakun vaniljamaidolla ja tein täytteeksi vadelma-Daim -täytteen. Täytteeseen tuli kuohukermaa, mascarponejuustoa, sokeria, vaniljasokeria, Daim-patukkaa ja vadelmia sekä vaniljakreemijauhetta täytteen tukevoittamiseen. Kakun päällinen on sokeri- ja vaahtokarkkimassaa, jonka värjäsin sinisellä pastavärillä. Päällisen alla on sokerikreemiä kosteutta eristämässä. Koristeet ovat sokerimassaa ja Marianne-rakeita ja kakkukuva on leivonpuodista tilattu (sokeripaperia).
 
Kaiken kaikkiaan kakku onnistui minusta hyvin ja maistui hyvältä. Sokeripaperikuva ei nyt ollut mitenkään erityisen hyvää, mutta minulla ei ollut kerta kaikkiaan aikaa alkaa itse maalata kakkukuvaa, kun samalle päivälle tehtäviä kakkuja oli kaksi, puhumattakaan muista leivonnaisista yms. Joka tapauksessa päivänsankari oli tyytyväinen lopputulokseen :) !