sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kaikenlaisia joulupiparkakkuja

Tänä jouluna leivottiin koko perheen voimin piparkakkuja ja teinpä ensimmäistä kertaa elämässäni myös piparkakkutalon. Tein kaksi erilaista piparkakkutaikinaa, joista toinen kului talon rakentamiseen ja toisesta leivottiin erilaisia pipareita. Passitin isännän ostamaan vielä kaupasta kilon valmista taikinaa, jotta taikinaa varmasti riittäisi, joten meillä leivottiin sitten vähän enemmän.

Tyttäreni oli oikein taitava ja innokas leipuri ja hän tykkäsi myös piparien koristelusta. Koristeluun käytimme pikeeriä, kaupan valmiita sokerikuorrutteita, valkosuklaanappeja ja erilaisia koristerakeita.

Tässä on vähän piparisatoamme ja muutama kuva piparkakkutalon tekeleestä, joka oli siis vain nopea huitaisu. Ensi vuonna teen sitten oikein hienon talon, jos vaan aikaa ja kärsivällisyyttää riittää. Myös kuopus osallistui piparkakkutalon työstämiseen heittämällä pilttipurkin talon katon päälle. Kuvat ehdin ottaa tuota onnettomuutta ennen, mutta nyt talon katolla kasvaa piparikuusi pilttipurkin tekemän reiän kohdalla :).


  





Tähtikakku

Isän juhlista pakastimeen oli jäänyt levykakkupohjia ja koska meille oli tulossa vieraita, päätin pyöräyttää pienen täytekakun. Kakku oli monella tapaa kokeilua ja se kannatti, koska lopputulos oli oikein makoisa ja kivan näköinen.

Kokeilin täytteessä piparkakun makuista rahkaa, joka osui käteeni ruokakaupassa käydessäni. Kokeilin myös sitä, miten kakku pysyy kasassa, kun pohjat kokoaa levykakkupohjan paloista ja tulihan se taas todistettua, ettei ole väliä, vaikka pohjat joskus repeilevätkin, sillä valmiissa kakussa tätä ei millään huomaa. Pohjien kokoaminen oli siis eräänlaista palapelin tekemistä. Kakkuun tuli lopulta neljä täyteväliä.

Marsipaanikuorrutetta en ole pitkään aikaan käyttänyt ja minulla oli taas epäilyksiä sen suhteen. Tällä kertaa onnistuin kuitenkin siirtämään kaulitun marsipaanin siististi kakun päälle. Juju piilee siinä, että marsipaania ei saa kaulita liian ohueksi. Arvioisin, että se oli noin 2 mm:n paksuinen. Päätin myös uhmata kohtaloa, enkä kuorruttanut kakkua ennen marsipaanin laittoa sokerikreemillä vaan vatkasin vain kermavaahtoa ja ryhdistin sitä hiukan vaniljakreemijauheella. Marsipaani ei hikoillut, ei edes seuraavana päivänä, vaikka ehkä normaalisti kyllä käyttäisinkin sokerikreemiä etenkin, jos koristelen kakun jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 

Pohja

levykakkupohjaa noin uunipellillinen tai esimerkiksi kääretorttupohja

Täyte

3 liivatelehteä
2 rkl vettä
2 1/2 dl Flora vispiä
200 g piparkakun makuista rahkaa (esim. Arla)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/3 tl kanelia
150 g jäisiä puolukoita

150 g omena-kanelimarmeladia

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Vatkaa Flora vispi ja lisää joukkoon rahka.
3. Liota liivatteet kiehautetun veden joukkoon ja lisää kerman ja rahkan joukkoon. Lisää sokerit ja kaneli.
4. Lisää täytteen joukkoon jäiset puolukat ja sekoita tasaiseksi.
5. Kakkua täyttäessäsi kostuta ensi pohjat ja sivele pohjien päälle kerros omena-kaneli-marmeladia ja sitten täytettä.

Kakku on tehty 2,5 litran vetoiseen kulhoon ns. kumoamistekniikalla eli vuorasin kulhon tuorekelmulla, kokosin kakun ja annoin seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. Sitten kumosin kakun tarjoiluvadille, sivelin pinnalle vaahdotettua kermaa ja päällystin marsipaanilla.
 
Kostutukseen 

noin 1 1/2 - 2 dl vaniljamaitoa (maitoa, jossa noin 1 tl vaniljasokeria)

Marsipaanikuorrutteen alle

noin 2 dl Flora vispiä
1 rkl vanlijakreemijauhetta

Kuorrutus

punaista marsipaania
valkoista sokerimassaa
sokerikuorrutetta tähtien liimaamiseen


maanantai 15. joulukuuta 2014

Kuiva seeprakakku

Tiikerikakun sukulainen seeprakakku sopii hyvin joulun aikaan. Ohje löytyi Maku-lehdestä. Taikina maustetaan piparkakkumausteella. Kakku on itsessään jo kivan näköinen, mutta halusin vielä siihen ripauksen jotakin, joten koristelin sen sulatetulla valkosuklaalla ja koristerakeilla.

Taikina

4 munaa
3 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa (kädenlämpöistä)
2 1/2 dl öljyä
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta

Koristeluun

valkosuklaata
koristerakeita

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanlijasokeri.
3. Sekoita munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta, maitoa ja öljyä hitaasti vatkaten.
4. Kaada puolet taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaojauhe ja piparkakkumauste.
5. Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen kakkuvuoka.
6. Ota kaksi puolen desin mittaa: kumoa kakkuvuoan vastakkaisille reunoille mitalliset vaaleaa takinaa ja heti perään päälle mitalliset tummaa taikinaa. Kaada taikinat aina samaan kohtaan. Jatka näin, kunnes kaikki taikina on vuoassa.
7. Paista kakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Annan kakun jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.
8. Halutessasi voit koristella kakun sulatetulla valkosuklaalla ja koristerakeilla.

Kukkapikkuleivät

Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset -kirja löytyy kirjahyllystäni. Törmäsin kirjassa olevaan kukkapikkuleipäohjeeseen, ja teinkin sitten näitä pikkuleipiä isäni juhliin. Ohjeesta tulee noin 60 pikkuleipää.

Taikina

200 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl mantelijauhetta
1 muna

Koristelu

marsipaania tai sokerimassaa
(elintarvikeväriä)
sokerihelmiä
sokerikuorrutetta

1. Vaahdota pehmeä margariini ja vehnäjauhot kuohkeaksi.
2. Lisää sokeri, mantelijauhoihin sekoitettu leivinjauhe ja muna joukkoon vatkaten.
3. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota 14 mm:n tähtityllalla kukkia.
4. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.
5. Ota kaulitusta marsipaanista tai sokerimassasta kukkamuotilla kukkia ja 
aseta päälle sokerihelmi. 
 6. Liimaa esimerkiksi sokerikuorrutteella kukat pikkuleipiin.

perjantai 5. joulukuuta 2014

Puunkaatajan kakku

Isäni täytti pyöreitä vuosia ja juhli syntymäpäiviään lähes kuudenkymmenen vieraan voimin. Tarjouduin leipomaan juhliin, ja siinä vierähtikin sitten tovi jos toinenkin. Täytekakkuja tein kaksi samanlaista, sillä yksi ei olisi aivan riittänyt. Tuskanhiki nousi pintaan siinä vaiheessa, kun onnistuin säheltämään toisen kakun ylimmän kerroslevyn kanssa, mutta lopulta isäntä auttoi kakkulevyn nostamisessa. Valmiista kakusta tuota pientä kömmähdystä ei onneksi huomannut. Kakkujen tekeminen vei yllättävän kauan aikaa ja huomasin myöskin sen, että noin isotöinen pursotus ottaa kovasti voimille.

Kakkujen pohjat ovat vaaleita levykakkupohjia, kostutukseen on käytetty puolukkamehua ja täytteenä kakuissa on kinuskivaahto, johon olen upottanut isän poimimia puolukoita. Isä on erittäin kova marjastaja, joten tuo puolukka oli oikeastaan itsestäänselvä valinta. Pursotukset ovat Flora vispillä tehtyjä ja kakkujen päällä on kinuskikuorrutus. Koristeet ovat marsipaanista ja sokerimassasta muotoiltuja. Vinkkejä ja ideoita koristeisiin löytyi internetin ihmeellisestä maailmasta hyvin paljon. Koristeluteema oli helppo keksiä, sillä marjastamisen lisäksi isä viihtyy luonnossa ja harrastaa puiden kaatamista, jos nyt niin voi sanoa. Minulla oli kovasti ideoita koristeisiin, mutta lopulta totesin, että yksinkertainen on kaunista. Kakku oli mielestäni erittäin hyvää, ja puolukat tasapainottivat hyvin kinuskin makeutta. 




tiistai 25. marraskuuta 2014

Nasu ruusutarhassa -kakku

En ole oikeastaan koskaan muotoillut mitään kummempaa marsipaanista, joten nyt tuli siihen tilaisuus. Kakusta toivottiin herkkää, tyttömäistä, mansikkaista ja kinuskista. Tein sen kummityttöni 1-vuotissyntymäpäiville. Nasu-koristeen tekeminen oli haastavaa, ja se vei tällaiseltä amatööriltä yllättävän paljon aikaa. Lopputulos oli mielestäni hauska ja tyttömäinen ja kermainen, mutta ei liikaa. Suuresti onnea suloiselle kummitytölleni vielä tätäkin kautta!

Kakun pohjana on kuuden munan sokerikakkupohja. Kostutukseen käytin sitruunaista kivennäisvettä (Kevyt olo). Kakun molemmissa väleissä on mansikkatäyte (mm. mansikoita, kuohukermaa, mansikkakermaa, sitruuna- ja mansikkarahkaa). Pursotukset tein laktoosittomalla kuohukermalla, sillä kakusta toivottiin laktoositonta. En huomannut kovin suurta eroa Flora vispiin verrattuna. Päällinen on kinuskia ja koristeet sokerimassasta ja marsipaanista muotoiltuja ja pastavärein värjättyjä.




Omenatarhurin piirakka

Tämä amerikkalaistyyppinen omenapiirakkaversio löytyy kirjasta Kinuskikissa leipoo. Tätä tarjosin appivanhemmille ja hyvältä maistui siitäkin huolimatta, että onnistuin lähes polttamaan omenatäytteen pohjaan. Isäntä sai kattilan putsattua, hän hoitaa meillä tiskauspuolen ja minä leivontapuolen. Sain kyllä ukaasin olla polttamatta enää mitään pohjaan, tänä syksynä sitä on jostakin syystä sattunut varsin montaa kertaa... :)

Pohja

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/4 tl sokeria
150 g margariinia
1/2 dl vettä

Omenatäyte

1 kg happamia omenoita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
3 dl vettä

Lehtikoristeet

taikinaa
kanelia

Voitelu

1 muna

Omenakoristeet

marsipaania, kaakaojauhetta, elintarvevärejä

1. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon margariini ja nypi sekaisin muiden aineiden kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymän vähintään tunniksi.
2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kattilaan yhdessä muiden täyteainesten kanssa. Keitä 15-20 minuuttia keskilämmöllä, kunnes omenapalat ovat osittain soseutuneet. Lisää tarpeen mukaan vettä keittämisen aikana ja varo polttamasta pohjaan (!).
3. Voitele piirakkavuoka (24 cm).
4. Ota erikseen pieni määrä taikinaa, kauli se ohueksi levyksi ja ota muotilla pieniä lehtikuvioita. Kasta lehtien toinen puoli kaneliin.
5. Kauli runsas puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä hieman vuoan pohjaa suuremmaksi ympyräksi. Nosta taikina vuokaan ja painele reunoille.
6. Kaada omenasose vuokaan.
7. Kauli loput takinasta leivinpaperin päällä vuoan ulkohalkaisijan kokoiseksi ympyräksi ja kippaa takinalevy leivinpaperin avulla täytteen päälle. Painele reunat kiinni pohjataikinaan. 
8. Voitele taikinakansi munalla ja asettele päälle kanelilehdet.
9. Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia.

Neiti Puolukan kakku

Myös tämä resepti löytyy Kinuskikissan helpot suosikit -kirjasta, tosin mustikkaversiona. En ole aiemmin tehnyt puolukoista hyytelökakkua, joten oli kiva kokeilla vähän jotakin uutta. En enää muista, missä tilaisuudessa tätä tarjosin, mutta syksyn puolukka-aikaa se kuitenkin taisi olla. Alkuperäinen ohje on mitoitettu isommalle vuoalle, mutta minä tein tämän halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan ja laskin ainesosien määrät uudelleen niitä vähän pyöristellen.

Pohja

200 g digestivekeksejä
75 g margariinia

Täyte 

10 liivatelehteä
4 1/4 dl vispikermaa
500 g vaniljavanukasta (esim. X-tra)
1 dl sokeria
5 1/2 dl puolukkasosetta

Päälle

puolukoita
valkosuklaata

1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla
2. Murskaa digestivekeksit, lisää sulatettu margariini ja painele keksiseos vuoan pohjalle.
3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
4. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljavanukas ja sokeri.
5. Laita 2 dl puolukkasoseesta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon liotetut liivatteet. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa uudelleen.
6. Sekoita liivate-puolukkaseos täytteeseen yhdessä lopun puolukkasoseen kanssa.
7. Levitä täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kolme tuntia.
8. Irrota kakku vuoasta ja koristele halutessasi puolukoilla ja valkosuklaalla.

  
 
 

Seeprakakku

Testasin Kinuskissan  helpot suosikit -kirjan ohjetta. Tätä kakkua tein isänpäiväksi. Seepran raidat jäivät ehkä vähän vielä harjoitusasteelle, mutta kakku oli muuten oikein hyvää, eikä lainkaan liian makeaa. Tyttäreni avustuksella väsäsimme pikaiset koristeet valkosuklaasta.

Pohja

200 g dominokeksejä
50 g margariinia

Täytevaahto

5 dl vispikermaa
600 g vaniljajogurttia

Valkosuklaatäyte

1/2 täytevaahdosta
4 liivatelehteä
120 g valkosuklaata
1/2 dl vettä

Tumma suklaatäyte

1/2 täytevaahdosta
4 liivatelehteä
100 g tummaa suklaata
3/4 dl vettä

Koristeet

valkosuklaata
koristerakeita

1. Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla.
2. Murskaa dominokeksit ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele seos vuoan pohjalle.
3. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää vaniljajogurtti ja jaa täytevaahto kahteen yhtä suureen osaan.
4. Laita kummankin suklaatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
5. Paloittele suklaat eri lautasille ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä.
6. Kuumenna täytteiden vedet kiehuviksi ja ja sulata joukkoon liivatteet.
7. Valmista suklaatäytteet vatkaamalla toiseen vaahtopuolikkaaseen valkosuklaa ja liivateseos ja sitten toiseen puolikkaaseen tumma suklaa ja liivateseos.
8. Kaada vuoan keskellen vuorotellen tummaa ja vaaleaa täytettä noin desilitra kerrallaan. Jatka näin, kunnes kaikki täyte on käytetty. Loppua kohden annosta voi pienentää, niin saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion.
9. Laita kakku jääkaapppiin hyytymään noin kolmeksi tunniksi ja irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.


torstai 11. syyskuuta 2014

Mantelinen mutakakku

Olen tykästynyt mutakakkuihin, enkä tälläkään kertaa joutunut pettymään lopputulokseen. Tämä oli mielestäni syntisen hyvää. Alkuperäinen ohje löytyi Maku-lehdestä, mutta tein siihen pari pientä muutosta. Kakku on gluteeniton.

Taikina

125 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
130 g tummaa suklaata
125 g mantelijauhetta
tippa karvasmanteliaromia

Kuorrutus

100 g tummaa suklaata
35 g margariinia
1 rkl hunajaa

Koristeeksi

noin 1/2 dl mantelirouhetta

1. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri.
2. Lisää munat yksitellen vatkaten.
3. Lisää joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt suklaa.
4. Sekoita joukkoon mantelijauhe ja tippa karvasmanteliaromia.
5. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (24 cm).
6. Paista 200 asteessa vajaat 20 minuuttia ja sitten vielä vajaat 10 minuuttia 175 asteessa. Kakun kuuluu jäädä keskeltä kosteaksi.
7. Irrota kakku vähän jäähtyneenä vuoasta.
8. Valmista kuorrutus sulattamalla suklaa ja lisäämällä sulatettu margariini ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.
9. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille ja koristele mantelirouheella.


maanantai 8. syyskuuta 2014

Masha ja karhu -kakku

Masha ja karhu -kakku on ensimmäinen ns. tilauskakkuni, jonka tein jollekin muulle kuin oman tai suvun nautittavaksi. Tein kakun ystäväni 3-vuotiaan pojan syntymäpäiväjuhliin. Poika tykkää katsella TV:stä Masha ja karhu -piirrossarjaa, ja hänen äitinsä toivoi sen vuoksi kakkua tällä teemalla.

Tässä kakussa kokeilin ensimmäistä kertaa kakkukuvan maalaamista pastaväreillä. Urakka osoittautui aikaavieväksi muttei mahdottomaksi, ja nyt kun tuli hommattua lisää värejä ja siveltimiä, uskon, että tulen jatkossakin maalaamaan kuvia. Reunoille tein Kinuskikissan ohjeita noudattaen suklaakoristeen. Olin aivan varma, että viimeistään siinä kohtaa menee mönkään, mutta yllättävän hyvin sain suklaan pursotettua ja laitettua siististi kakun reunoille.

Pohjana on viiden munan sokerikakkupohja, jossa on käytetty myös kaakaojauhetta. Jaoin pohjan kolmeen osaan ja kostutin pohjat sitruunan makuisella kivennäisvedellä. Toisessa välissä täytteenä on mustikkainen täyte ja toisessa välissä maitosuklainen täyte. Maalasin kakkukuvan pastaväreillä marsipaanille. Marsipaanin alle tein sokerikreemin. Kuvan ympärillä olevat pursotukset ovat tummasta suklaasta ja Flora vispistä tehtyjä, kakun reunoilla on Flora vispiä. Reunoilla oleva suklaakoriste on tummasta suklaasta tehty. Kukkakoristeet tein tällä kertaa marsipaanista, jota värjäsin pastaväreillä. Itse en valmista kakkua maistanut, mutta palautteen perusteella se oli hyvää ja olipa eräs vieraista todennut sen olevan maailman parasta kakkua ;) 



Omenapiirakka vanilja-mascarponetäytteellä

Etsin vähän erilaista omenapiirakan ohjetta, ja se löytyi jälleen kerran Kinuskikissan blogista. Tämä oli jopa tyttäreni mielestä hyvää, ja hän on erittäin kriittinen makeidenkin leivonnaisten suhteen.

Pohja

150 g margariinia
1 1/4 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Täyte

1 1/2 dl maitoa
1 pss vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band)
250 g mascarponejuustoa
400 g omenoita
1 1/2 rkl siirappia

1. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää muna ja vatkaa.
3. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi.
4. Levitä taikina jauhotetuin sormin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
5. Valmista täyte mittaamalla maito kulhoon. Lisää vaniljakastikejauhe ja sekoita. Annan jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa. Sekoita joukkoon mascarponejuusto ja levitä täyte pohjan päälle.
6. Kuori ja leikkaa omenat ja asettele omenalohkot täytteen päälle.
7. Valuta omenoiden päälle siirappi.
8. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun sen on saanut hieman väriä.

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Suolaisenmakea suklaatorttu

Kaupan hyllyillä silmiini osui pussillinen gluteenittomia suolarinkeleitä. En tiennytkään sellaisia olevan. Koska aion kokeilla syksymmällä jonkin aikaa elämää ilman vehnää, päätin kokeilla tätä reseptiä. Alkuperäinen resepti on julkaistu Kinuskikissan uusimmassa leivontakirjassa. Lopputulos on erittäin suklainen. Tämä oli kyllä hyvää, mutta jopa minun makuuni useampi pala oli liikaa.

Pohja

3 pss (á 75 g) gluteenittomia suolarinkeleitä (Glutano Brezeln)
200 g margariinia

Täyte 

2 dl kuohukermaa
260 g tummaa suklaata
260 g maitosuklaata

Pinnalle 

(gluteenittomia) suolarinkeleitä

Valkosuklaa-vadelmaneliöt

Tämä ohje on pyörinyt hyppysissäni jo pitkään. Koska tuoreita vadelmia on jo saatavilla ja meiltä löytyi pakastimesta vielä vanhojakin, tein taas tilaa pakastimeen leipomalla. Resepti on Yhteishyvä-lehdestä.

Ainekset

150 g valkosuklaata
75 g margariinia
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
2 dl pakastevadelmia

1. Rouhi valkosuklaa.
2. Sulata margariini kattilassa, nosta syrjään ja lisää joukkoon valkosuklaarouhe. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut.
3. Vatkaa munat ja sokeria kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita tasaiseksi.
5. Lisää pähkinärouhe ja suklaa-margariiniseos ja kääntele tasaiseksi.
6. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (20 x 30 cm).
7. Ripottele päälle vadelmat.
8. Paistaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, jottei pinta tummu liikaa. Piirakka saa jäädä hieman kosteaksi sisältä.
9. Anna jäähtyä, ripottele pinnalle halutessasi tomusokeria ja leikkaa paloiksi.


Grillivartaat lasten makuun

Nakkeja ja lihapullia syövät useimmat lapset hyvällä ruokahalulla. Terveellisyyden nimissäkin on hyvä pujotella vartaisiin myös vähän kasviksia. Ohjeen ainekset riittävät 4-6 vartaaseen. Jos grillauskastiketta jää yli, sitä voi käyttää esimerkiksi maissin maustamiseen grillauksen aikana.

Ainekset

12 lihapullaa
4 nakkia
1 punainen suippopaprika
1/2 kesäkurpitsa

Grillauskastike

2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta
2 rkl öljyä

1. Liota varrastikkuja noin 15 minuuttia kylmässä vedessä.
2. Pilko nakit, paprika ja kesäkurpitsa.
3. Pujota varrastikkuihin vuorotellen lihapullia, nakkeja, paprikaa ja kesäkurpitsaa.
4. Sekoita grillauskastikkeen ainekset keskenään ja sivele kastiketta vartaille grillauksen aikana.  

Colamarinadi

Enpä olisi uskonut, että colalla maustetusta marinadista tulee yhtikäs mitään. Olen muokannut reseptiä Atrian alkuperäisreseptistä. Marinadilla voi maustaa niin lihaa kuin broileriakin. Meillä tällä marinadilla maustettiin broilein ohuita fileeleikkeitä. 

Ainekset

2 dl Coca-Colaa
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 tl kuivattua tinjamia

Sekoita ainekset keskenään ja keitä kattilassa, kunnes marinadi on siirappimaista. Sivele marinadia lihan tai broilerin pinnalle grillauksen aikana.

Grillattua broileria jogurttikastikkeen, paistettujen perunoiden ja kesäkurpitsan sekä raikkaan salaatin kera.

Jogurttikastike

Itsetehty tsatsiki on ylihyvää. Tämä Maku-lehdestä löytynyt ohje muistuttaa tsatsikia. Meillä tätä nautiskeltiin grillatun broilerin kanssa, mutta se sopisi hienosti myös esimerkiksi kasvispihvien kanssa.

Ainekset

1/2 kurkkua
2 dl Bulgarian jogurttia
2 tl kuivattua minttua
1/4 tl suolaa

1. Raasta pesty kurkku ja purista ylimääräinen neste pois siivilän avulla.
2. Yhdistä raasteen joukkoon muut ainekset, sekoita ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Kardemummakakku

Sain mieheltäni syntymäpäivälahjaksi Kinuskikissan uusimman leivontakirjan. Ensimmäisenä kokeiluun päätyi kardemummakakun ohje. Resepti vaikuttaa melko yksinkertaiselta, eikä kakkuun tarvinnut etsiä sen kummempia ainesosia kaupasta vaan lähes kaikki tarvittava löytyi hasselpähkinärouhetta lukuun ottamatta keittiöni kaapeista. Kakku kohosi aika tavalla uunissa ja repeili pinnasta hieman, mutta syy oli varmaankin leipurissa, ei reseptissä, eikä se sinällään vaikuttanut lopputulokseen. Maku oli herkullinen ja ihanan mehevä, namnannaa!

Taikina

200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
2 dl maitoa

Pinnalle

3/4 dl hasselpähkinärouhetta
1/2 dl raesokeria

1. Peitä pienen irtopohjavuoan (20 cm) pohja leivinpaperilla.
2. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi ja vatkaa joukkoon munat yksitellen. (Kinuskikissa ei mainitse tässä kohtaa kylläkään munien vatkaamista vaan käyttää termiä sekoita munat joukkoon yksitellen.)
3. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa ja sekoita.
4. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle hasselpähkinärouhetta ja raesokeria.
5. Paista 180 asteessa 50 minuttia ja suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.


lauantai 12. heinäkuuta 2014

Unelmien juustokakku

Pirkka-lehdessä mainostettiin tätä kakkua maailman parhaimmaksi juustokakuksi. En tiedä, oliko se maailman parasta, mutta nopeasti se hupeni parempiin suihin. Kakku on uunista otettaessa vaatimattoman näköinen, mutta tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla saa ihmeitä aikaiseksi. Tosin minun kakkuuni ei vielä saanut tuoreita marjoja, joten päädyinkin käyttämään pakastettuja vadelmia ja tarjoamaan kakun murskattujen mansikoiden kera.  

Pohja

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl kanelia

Täyte

2 rs (á 200 g) vanlijatuorejuustoa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl kermaa
4 munaa
2 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunan raastettua kuorta
1 dl sokeria
1/2 dl maissitärkkelysjauhoja

1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle. 
2. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna.
3. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
4. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan pohjalle ja noin 4 cm reunoille ja nosta jääkaappiin.
5. Sekoita täytteen ainekset keskenään tasaiseksi ja kaada täyte vuokaan. 
6. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin tunti. Jos kakku näyttää tummuvan liikaa, laske lämpötilaa 150 asteeseen paistamisen loppupuolella.
7. Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin jäähtymään mielellään yön yli.
8. Irrota kakku vuoasta ja koristele halutessasi marjoilla ja tomusokerilla.

Mustikka-suklaakakku

Tätä kakkua söimme suvun kesken mökillä. Kakku jakoi mielipiteitä: minusta se oli jumalaisen hyvää ja ihanan suklaista, äitini suuhun se taas oli aavistuksen liian makeaa. Makuja on monia, mutta minusta tämä on yksi parhaimmista mutakakuista, joita olen maistanut. Kuvat eivät tee oikeutta tälle kakulle vaan tätä kakkua pitää maistaa. Kakku maistuu sellaisenaan tai vaikka jäätelön kanssa.

Resepti on julkaistu Maku-lehdessä. Kakku on gluteeniton, mitä ei kyllä uskoisi maun perusteella. Käytin pakastemustikoita, mikä pidensi paistoaikaa huomattavasti. Otin kakun pois silloin, kun sen keskiosa vielä oli löysähköä. Paistoaika on siis viitteellinen, mutta ajatuksena on, että kakun kuuluu jäädä keskeltä tahmean suklaiseksi.

Ainekset

150 g tummaa suklaata
50 g margariinia
6 munaa
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1/2 dl maissitärkkelysjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 l mustikoita

Koristeluun

mustikoita
tomusokeria

1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle. Voitele vuoan reunat ja jauhota kaakaojauheella.
2. Paloittele suklaa kulhoon ja lisää margariini. Sulata mikrossa varovasti miedolla lämmöllä ja sekoittele välillä.
3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset.
4. Vatkaa valkuaiset ja sokeri löysäksi vaahdoksi.
5. Riko keltuaisten rakenne ja lisää valkuaisvaahtoon sekoitellen.
6. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon varovasti taikinaa nostellen.
7. Lisää lopuksi suklaa-margariiniseos ja sekoita varovasti.
8. Kaada puolet taikinasta vuokaan ja ripottele päälle puolet mustikoista. Lisää loppu taikina, levitä tasaiseksi ja ripottele pinnalle loput mustikat.
9. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kauemmin, mikäli käytät pakastemustikoita.
10. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria ja koristele halutessasi mustikoilla.




Puolukkatoskakakku

Tämä Pirkka-lehdessä julkaistu resepti tuli ajankohtaiseksi, kun mietin, mihin käyttäisin viimesyksyisiä puolukoita, joita on pakkasessa vielä litroittain. Vispipuuron keittämisen sijaan sorruin taas leipomaan ja hyvää tuli.

Pohja

50 g margariinia
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 munaa
1 1/2 dl sokeria

Täyte

200 g puolukoita

Kuorrutus

50 g margariinia
1/2 dl sokeria
1/2 dl vaaleaa siirappia
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa
100 g mantelilastuja

1. Leikkaa irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle leivinpaperista sopiva pala ja voitele ja korppujauhota vuoan reunat.
2. Sulata margariini ja lisää maito.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
4. Lisää vaahtoon margariini-maitoseos ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
5. Kaada taikina irtopohjavuokaan. 
6. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia.
7. Ripottele jäiset puolukat kakun pinnalle ja paista uunissa 10 minuuttia.
8. Sulata kuorrutusta varten margariini kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja maito. Kiehauta sekoittaen ja lisää lopuksi mantelilastut.
9. Levitä kuorrutus puolukoiden päälle ja paista kakkua uunin keskitasolla vielä noin 10 minuuttia.
10. Irrota kakku jäähtyneenä vuoasta ja tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa. 


tiistai 17. kesäkuuta 2014

Vanilja-raparperipiiras

On taas raparperiaika. Tällä kertaa testasin Kinuskikissan blogissaan julkaisemaa raparperipiirakkaohjetta. Tämä on siitäkin mukava ohje, että piirakka maistuu sellaisenaan ilman kummempia lisukkeita.

Laiskuuttani en nyt jaksanut tähän koko ohjetta kirjoittaa, mutta linkki siihen löytyy tästä Vanilja-raparperipiiras.